Széchenyi István


4456 Tiszadob, Mátyás király ( régi nevén Károlyi Mihály ) utca 7.
Tel.: +36(42)722-674     e-mail: tiszadobisk2018@gmail.com

iskola logo


Akkreditált kiváló TehetségpontAkkreditált kiváló Tehetségpont
Vöröskeresztes bázisiskolaVöröskeresztes bázisiskola

Településünk, Tiszadob

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati csücskében, a Holt-Tisza mellett fekszik.Nyíregyházától 42 km, Tiszavasváritól 21 km, Tiszalöktől 17 és fél km távolságra található. Tiszadob és környéke már a honfoglalás előtt is lakott hely volt. A környékén végzett ásatások során bronzkori leletek, szarmata temető nyomai kerültek felszínre, a falu határában pedig az itt húzódó Csörsz árka és egy földvár nyomaira bukkantak.

A település első írásos nyoma 1220-ból való - a Váradi Regestrum tesz említést róla - majd 1336-ból van írásos nyoma. Hosszú ideig királyi birtok volt, majd a Gutkeled nemzetség Dob-i ágának birtoka. 1430-ban Zsigmond király az egri püspökségnek adományozta.

1588-tól már a Báthori-család birtokai között található. A 17. század végétől II. Rákóczi Ferencé és nővéréé, azonban a szabadságharc bukása után e birtokot is elkobozzák a Rákócziaktól. 1746-ban Károlyi Ferenc vásárolta meg, majd (beházasodás révén) az Andrássy család tulajdona lett a falu és környéke is.

1846-ban a Tisza szabályozásának kezdetét jelképezve itt, Tiszadobon tette az első kapavágást Széchenyi István gróf. E jeles esemény szereplőit idézi fel az itt állított hármas emlékmű: Széchenyi István, Andrássy Gyula és Vásárhelyi Pál emlékműve.

Széchenyi István 1845. október 8-án megszemlélte az itt épült gátat, majd másnap 82 fővel megalakult az Alsó-szabolcsi Tiszai Árvízmentesítő Társulat. 1846. augusztus 27-én pedig ünnepélyes külsőségek közepette Széchenyi emelte ki az első nyom földet, s ezzel megindult a Tisza szabályozása. A csonka gúla alakú emlékoszlopot 1865-ben állították az első kapavágás helyén, rajta Szász Károly, a kor ismert költőjének verse méltatja Széchenyi érdemeit. A második emlékoszlopot (három pilon fekvő vörösréz golyó) a helyi földbirtokos, id. Andrássy Gyula (1823-1890) egykori miniszterelnöknek a Tisza szabályozása körüli érdemeiért állították 1909-ben. A harmadik emlékmű Vásárhelyi Pált (1795-1846), a reformkor nagy vízmérnökét ábrázoló szobor, és a nehéz kubikus munkát megörökítő relief 1969-ben készült.

Alpár Ignác tervei alapján Andrássy Gyula volt miniszterelnök építtette 1880 és 1885 között, francia gótikus stílusban. Az Andrássy Kastélynak 365 ablaka (év napjai), 52 szobája (hetek száma), 12 tornya (hónapok száma) és 4 bejárata (évszakok száma) van.

Iskolánk

Iskolánk, a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola múltja több mint 600 évre vezethető vissza. A 354 évvel ezelőtt épült Református Iskola falmaradványa emléktáblával a Helytörténeti Kiállítás épülete mellett található.

Széchenyi István nevét 1990-ben vette fel iskolánk, így ekkortól Széchenyi István Általános Iskola lett iskolánk új elnevezése.

Az 1990/91-es tanévtől Tiszadob Nagyközség Önkormányzata lett az iskola fenntartója és működtetője.

2005-ben elindult a művészeti képzés így nevünk kiegészült Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskolára.

2013. január 1-től a KLIK Tiszavasvári Tankerülete a fenntartója és működtetője iskolánknak. Jelenlegi elnevezését 2013.szeptember 1-től használjuk a fenntartó döntése alapján.

Tanulói létszám: 297 fő
Osztályok száma: 15
Napközis csoportok száma: 6

Jelenleg 2 épületben folyik a tanítás. A Károlyi Mihály utcai „Nagyiskolában” és a Táncsics utcai „Kisiskolában”.
Intézményünk évek óta eredményesen részt vesz a képesség kibontakoztató programok szervezésében az IPR pályázat keretében.

Művészeti oktatás keretein belül oktatunk: Társastánc-, néptánc-, billentyűs-, grafika-, színjáték tanszakon.
Tanulói létszám művészeti tanszakokon: 130 fő

2010-ben kapta meg az iskolánk a megtisztelő TISZADOBI SZÉCHENYI TEHETSÉGPONT címet.